Държавата капитулира пред собствениците. Нашето културно-историческо наследство не струва и

...
 Държавата капитулира пред собствениците. Нашето културно-историческо наследство не струва и
Коментари Харесай

В Тютюневия град не остана нищо за спасяване

  " Държавата капитулира пред притежателите. Нашето културно-историческо завещание не коства и стотинка, когато отсреща ви застанат олигарси и техните кметове. "  Това съобщи преди 3 седмици служебният министър на културата проф. Велислав Минеков във връзка събарянето на следващия тютюнев склад в Пловдив.
Прочетете още
Изправен пред руините на следващия погубен склад, той съобщи с самоувереност: „ Няма да разреша тази съсипия! ”.

Но както се случва доста постоянно, политиците ни са великодушни на обещания, само че делата са друго нещо. На 2 септември профилираният съвет за недвижими културни полезности към министъра на културата даде статут на единични недвижими културни полезности от локално значение на три склада в Тютюневия град., а точно  складовете на Даниел Шаки на ул. „ Г. М. Димитров ” 29 - благосъстоятелност на " Галакси груп ",  на „ Ориент Табако ” на ул. „ Одрин ” 8 - на Никола Бранеков и Александър Николич и Холандското анонимно акционерно сдружение на ул. „ Одрин ” 13. За постройката на  „ Никотеа ” и Австро-българското тютюнево сдружение на бул. „ Христо Ботев ” 57 на семейство Моравенови статутът на недвижима културна полезност е „ за сведение ”. Ден по-рано статут бе даден и на склада на бул. „ Христо Ботев ” 57.

За да бъде процедурата приключена и постройките да бъдат оповестени за монументи на културата, министърът на културата би трябвало да издаде заповед. Така обаче, макар всички заявления и обети, към момента няма.

Какво се случи в Тютюневия град през последния месец?

Кметът Здравко Димитров, министър Минеков и шефът на НИНКН арх. Петър Петров се размениха обвинявания и писма, в които всеки твърдеше, че другият не си е приключил работата. И по-късно се върнаха към нормалните си отговорности.

Междувременно складът на бул. „ Христо Ботев ” 57, благосъстоятелност на предприемача Веселин Чипев, бе напълно съборен и сега там няма и диря от пететажната постройка.



Фасадите на изгорелия склад  на „ Галакси ” на ул. „ Г.М. Димитров ” 29   също са съвсем напълно съборени.



Ежедневно се събаря фасадата на  постройката на бившето ръководство на „ Булгартабак ” на кръстовището на улиците „ Авксентий Велешки ” и „ Иван Вазов ”. Тя е благосъстоятелност на предприемача Величко Яков. Той завоюва дело против Министерството на културата, които отказваха да разрешат преустрояване, макар, че и този парцел не бе заявен като индивидуален монумент на културата. В последна сметка обаче съдът се произнесе в интерес на притежателя, който незабавно по-късно получи строително позволение.



Складът на кръстовището  на бул. „ Христо Ботев ” и „ Авксентий Велешки ” на семейство Моравенови,който също не е монумент на културата, е окончателно злепоставен и рисков. Въпреки че последният опит за събарянето му бе спрян, е въпрос на време някоя от фасадите да се срути.

Двата опожарени склада на Кудоглу на ул. „ Иван Вазов ”, благосъстоятелност на италианците от Р.И.П.А, също към този момент имат издадено строително позволение. Според утвърждения план, те ще запазят фасадите на постройките, които са монумент на културата.



На този стадий съхранени са единствено постройките на някогашния магазин „ Галеро ” и състезателен клуб „ Тотал спорт ” на ул. „ Екзарх Йосиф ”. Последният също към момента не монумент на културата, макар че от няколко години е в процедура.



В Тютюневия град има единствено още 3 склада, които не са допрени. В продължение на 6 години Министерството на културата и в частност НИНКН не съумяха да завършат процедурите и да одобряват явен и прецизен правилник за визията на квартала. Опожарените руини на складовете потънаха в морето от обещания и оправдания. Вероятно такава ще е ориста и на останалите. Плановете за спасяването на Тютюневия град останаха единствено в предизборните платформи на политиците.

Тъжната истина е,  вече не остана нищо за избавяне. Оттук нататък ще разчитаме единствено на положителната воля и възприятието за хармония на бизнесмените. До тук  обаче приказваме по-скоро за ексцентрични прояви, а не за наклонност.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР